Politiskt

Ode till en liten grön klet som heter Tobias

Tobias Billström, förste vice talman i riksdagen, tycker att människor som får asyl i Sverige ska vara tacksamma. För att Sverige finns, för att Sverige tar emot dem, för att de får vara här och slipper vara där.

Vet du vad Tobias? Det är vi som ska vara tacksamma. Vi som föddes i ett land där det inte är krig. Vi som föddes i ett land där det råder yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. Ett land där ingen blir fängslad för sina blogginlägg. Ett land där jag kan kalla en politisk makthavare ”en liten grön klet” utan att bli hämtad av polisen. Jag är tacksam för att jag föddes här och åtnjuter den trygghet det innebär utan att ha förtjänat det. Jag har förtjänat det lika lite som andra förtjänat bomber som faller från himlen, kulor som viner kring huvudet eller piskning som straff för kritik mot makten. Mina blå ögon och svenskfödda förfäder gör inte mig till en bättre sorts människa med särskilda rättigheter över de som föddes någon annanstans. Att jag föddes just i Sverige handlar bara om en sak, tur.

Fotnot: ”En liten grön klet” är en referens till ” Liftarens guide till galaxen” av Douglas Adams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *