Poly by proxy #12: Mina bästa råd

Kommunicera. Prata om vad ni behöver av varandra för att relationen ska fungera. Prata om vad ni är villiga att kompromissa med. För ni kommer att behöva kompromissa, det är oifrånkomligt. Ni har fundamentalt olika utgångspunkter och behöver olika saker.

Ni kommer antagligen att ha svårt att förstå alla varandras behov. Döm inte! Att du inte förstår något din partner behöver betyder inte att det går att bortse ifrån eller att det är själviskt eller dumt. Respektera att ni är olika.
Försök hitta en balans där båda ger och tar. Ingen relationsmodell får vara överordnad den andra. Det ena eller det andra är inte bättre, mer naturligt eller sundare. Det bara är.

Till polypartnern

Var medveten när du inleder en ny relation. Hur kommer den att påverka din befintliga relation? Kommer de båda relationerna att vara kompatibla med varandra? Kommer du att behöva ändra i hur du träffar och umgås med din monogama partner? Om svaret på den sista frågan är ja; diskutera det! Kom inte hem och säg att nu är det så här och förvänta dig att din partner bara ska finna sig i det. Du är inte diktator och du har inte ensamrätt på definiera vad som är rimligt. Din partner är inte skyldig att ständigt göra plats för dina nya relationer på sin egen bekostnad.

Till monopartnern

Var realistisk. Din partner är poly och kommer att ha andra relationer som påverkar hur mycket ni ses och hur ni kan planera. Var tydlig och specifik när du talar om vad du behöver. Räcker det med tre dagar per vecka eller behöver du mer tid? Finns det andra saker som är viktiga och kan kompensera för att ni inte ses så mycket som du kanske skulle vilja?

Fundera över hur du vill att framtiden ska se ut. Vill du att ni ska bo ihop såsmåningom t ex? Var tydlig och våga prata om vad du hoppas på för relationen i framtiden. Det man inte vet kan man inte förhålla sig till.

Om något inte känns bra, säg det! Även om det känns som en liten sak. Att gå och bära på saker är livsfarligt och många små saker växer snabbt till en stor sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.