Poly by proxy #14: Relationer existerar inte i vakuum

Relationer existerar inte oberoende av varandra i varsin liten bubbla, de interagerar med och påverkar varandra. När två av mina vänner blir kära i varandra och bildar par så påverkas mina relationer till dem båda. För det mesta inte på något destruktivt sätt, men de påverkas.

Jag har skrivit tidigare om hur jag resonerar kring om min partner skulle inleda en romantisk och/eller relation med någon jag räknar som en vän eller som är viktig för mig på något annat sätt. Jag är inte överdrivet förtjust i idén. Det kan jag villigt erkänna.

Ett argument som min partner använder sig av är att vad han gör med en annan människa har ingenting med mig att göra och därför ska jag inte lägga mig i det. Det är ju delvis sant, men det är inte hela sanningen. För om jag har en nära och, för mig, viktig relation till den här andra människan så kommer hans relation till personen att påverka min. Det är oundvikligt. Ofta kan en arbeta sig runt det på olika sätt, men det påverkar.

Låt mig ta ett exempel. Min vän gjorde för ett ganska bra tag sedan slut med en man som jag varit intresserad av långt innan de blev tillsammans och jag är fortfarande attraherad av honom. Nu skulle jag dock inte ta i honom med tång ens av följande skäl. För det första skulle det vara jättejobbigt för henne och jag är inte så intresserad av att orsaka obehag för människor jag bryr mig om. För det andra skulle det påverka vår relation negativt. Även om hon inte skulle hysa agg mot mig för det så skulle det påverka hur vi interagerar med varandra och vad vi kan prata med varandra om. Även om jag i det här läget faktiskt inte vet hur det skulle bli så är ändå min relation till min vän mycket viktigare för mig än en fiktiv, ej påbörjad relation med hennes ex. Så enkelt är det för mig.

Avslutningsvis så tycker jag faktiskt inte att det är för mycket begärt att man tar hänsyn till sina befintliga partners innan man inleder en ny relation. Jag håller stenhårt på att man måste vårda sina befintliga relationer innan man startar upp en ny. Gör man inte det så förtjänar man dem inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.