Poly by proxy #18: Vidare reflektioner

I början, när jag var helt ny på det här med poly, fick jag höra rätt mycket på temat ”er relation blir inte mindre av att han har andra relationer”. Riktigt så blev det inte i verkligheten. Det blev svårt, eller omöjligt, att hålla de överenskommelser vi gjort angående hur vår relations skulle fungera. Det krävdes ständiga justeringar och anpassningar till en tredje persons önskningar och behov. I början trodde jag att det var en övergångsperiod och att situationen skulle stabiliseras efter ett tag. Det hände aldrig. Faktum är att så sent som två veckor innan han gjorde slut höll min partner på att göra justeringar för att anpassa sakernas tillstånd till sin andra partner.

Jag har skrivit tidigare om anpassningsfällan. Det är oerhört svårt att undvika den. Särskilt när en försöker vara en förstående och flexibel flickvän och hitta sätt att göra det ok för sig själv på. När en är en person som mest blir ledsen och sällan arg. När förändringen sker långsamt, lite i taget och varje enskilt steg inte ser så stort och besvärligt ut. En märker liksom inte vad som händer förrän en plötsligt står i ett hål som är så djupt att det knappt går att se himlen.

Så här i efterhand är det väldigt tydligt att det är viktigt att ha en överenskommelse om hur saker och ting ska fungera och att INTE bryta den för att tillfredsställa en annan relation. Om det behövs för att den relationen ska fungera finns det inte plats för båda. Då måste en välja. Det är jätteläskigt för den som är mono, för det är ganska nära till hands att tro att en själv kommer att bli den som blir bortvald för att en inte är poly och nu blev det besvärligt. Å andra sidan så är det kanske lika bra att bli bortvald i det läget, för uppenbarligen sätter ens partner inte tillräckligt värde på en för att vara villig att kompromissa. Som monogam har du redan gjort en stor kompromiss, det är inte mer än rimligt att även din partner kompromissar lite.

Om du är poly och känner att du inte vill kompromissa, dra inte in en person som gör relationer annorlunda än du. Det fungerar inte när det är en part i relationen som hela tiden måste kompromissa med sina behov och önskningar för att den andra parten vägrar ge samma flexibilitet tillbaka. Du vill inte vara den personen som ställer de kraven. Om du inte är en liten lort förstås, så kan det ju vara…

Kommer jag att vilja ge mig in i en polyamorös relation igen? Förmodligen inte. Mest för att jag är så jävla less på att känna att det jag känner, behöver och önskar mig av en relation är fel, att jag är fel. Om jag skulle göra det så skulle jag vara extremt tydlig med vad som gäller.

  1. Jag vill träffa dig minst 4 dgr en normal vecka.
  2. Jag vill inte sitta ensam på midsommar, nyårsafton, min födelsedag eller vår årsdag.

Det är allt. Det är hela kravlistan. Det är svårare än en kan tro.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.