Poly by proxy #4: Makt

Låter det konstigt att prata om makt i relationer? Jag har bittert fått erfara att det definitivt är något man bör ha i åtanke. Ta mitt ex till exempel. Vi flyttade ihop i hans bostadsrätt. Big mistake. För det förblev hans lägenhet. Jag var bara inneboende, och en rätt besvärlig sådan dessutom.

I en relation mellan en polymorös och en monogam blir det lite extra viktigt att vara medveten om maktfaktorn. Att vara den som har flera relationer ger en också lite mer kontroll gentemot den som är alldeles nöjd med att bara ha en partner. Den som bara har en är mer tillgänglig för den personen än den som delar sin tid på flera partners. Det uppstår lätt en känsla av att sitta och vänta medan ens partner umgås med andra.

Det är viktigt att se till att planeringen inte alltid är beroende av när de andra har tid. Det kan lätt bli så när ens övriga partners också har andra partners. Den som alltid är ledig får ta det som ”blir över”. Det blir lite självutplånande i längden. Alla behöver känna sig prioriterade ibland . Kanske är det t o m så att den som är monogam har ett ännu lite större behov av det.

Som den monogama parten i en relation är det också lätt att bli rädd för att ens partner ska känna sig låst, att en ska vara för krävande. Det kan också bli vanskligt. Det är jätteviktigt att det är ok att säga till när något inte känns bra. Se det inte som ett krav, se det som ett gemensamt problem som ni löser tillsammans på ett sätt som funkar för båda.

Förutom den här ganska speciella maktfaktorn är polyrelationer utsatta för alla andra maktstrukturer i samhället precis lika mycket som alla andra relationer – patriarkat, ekonomi osv. Jag tycker att det varit väldigt bra att vi har diskuterat alla de här sakerna och att vi är medvetna om att de här skillnaderna i makt finns. I just vår relation faller dessutom varenda struktur ut till min nackdel. Jag tror faktiskt inte att vi hade hållit ihop så här länge om vi inte haft den här medvetenheten och pratat så mycket om det.

Att känna sig maktlös är inte roligt och det leder lätt till otrygghet, som leder till osäkerhet, som blir till svartsjuka. Men, om en är medveten går det att fördela om makten lite och undvika att skillnaden blir alltför stor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.